Zwanger zijn, bevallen en het krijgen van een baby is voor iedereen anders. Sommige vrouwen vinden het bijzonder en voelen zich blij. Andere vrouwen twijfelen of zijn bezorgd over de zwangerschap. De Mind2care vragenlijst brengt in kaart hoe jij dit ervaart en of extra zorg nodig is om jou te helpen.
Je krijgt de vragenlijst via je verloskunde of arts. Na het invullen van de vragenlijst komt er in beeld of je wel of niet in aanmerking komt voor extra ondersteuning tijdens de zwangerschap. Jouw verloskundige of arts kan deze einduitslag ook inzien. Wanneer blijkt dat je mogelijk baat zou hebben bij extra ondersteuning, dan zal je verloskundige of arts dit met je bespreken.
Reden van screenen
De Mind2Care vragenlijst is het resultaat van jarenlang onderzoek door Nederlandse onderzoekers en professionals in de geboortezorg.
Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 vrouwen psychische klachten heeft, psychosociale problemen heeft, rookt, alcohol drinkt of drugs gebruikt tijdens de zwangerschap. Ook blijkt dat deze onderwerpen niet altijd besproken worden tijdens de zwangerschapscontroles. Omdat deze klachten en problemen een nadelig effect kunnen hebben op de zwangerschap en de baby vinden wij het belangrijk dat hier bij iedere vrouw aandacht aan besteed wordt. Het gaat ten slotte om de gezondheid van jou en je baby.
Vragenlijst invullen
Je verloskundige of gynaecoloog nodigt je uit de Mind2Care in te vullen. Je krijgt een email van MijnKind.online. In de email staat duidelijk hoe je kunt inloggen om de vragenlijst te kunnen invullen. De eerste keer inloggen en registreren kost tijd. Dit komt doordat wij het belangrijk vinden dat er op een veilige manier met jouw gegevens wordt omgegaan. Het gaat om persoonlijke gegevens, over jouw gezondheid. Deze gegevens moeten goed worden beschermd.
Vind je het inloggen of de vragen moeilijk? Vraag iemand die jou kan helpen. Je partner of een vriendin bijvoorbeeld.
Alleen erkende zorgverleners die een contract hebben met de stichting Mind2care gebruiken de vragenlijst. Daar zijn voor jou geen kosten aan verbonden.
Advies
Na het invullen van de vragenlijst verschijnt er een melding. Dit kan een advies zijn voor aanvullende zorg. Het advies kan je verloskundige of gynaecoloog ook inzien. Jouw gegeven antwoorden op de Mind2Care vragen kan hij/zij niet inzien. Het advies kun je samen met je verloskundige of gynaecoloog bespreken tijdens je zwangerschapscontrole. Als het nodig is en als je dat wilt, krijg je extra zorg of begeleiding tijdens je zwangerschap.
Beschikbare talen
De Mind2Care is beschikbaar in meedere talen: Nederlands, Engels, Duits, Turks, Arabisch, Pools en Tigrinya.
Wat gebeurt er met jouw gegevens?
Jouw verloskundige of gynaecoloog heeft een medisch beroepsgeheim. Zij of hij mag jouw gegevens met niemand delen zonder jouw toestemming. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor je bloeduitslagen of echobeelden.
De Stichting Mind2Care heeft de mogelijkheid een gespeudonimiseerde dataset in te zien voor kwaliteitsverbetering van het instrument. Deze dataset bevat geen tot de persoon herleidbare gegevens. De Stichting is verantwoordelijk voor het zorgvuldig beheren van deze pseudonieme data.
Je kunt toestemming geven om jouw gegevens, gespeudonimiseerd, te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Dit zal altijd in samenspraak gaan met de Stichting Mind2Care. Voordat jouw gegevens voor onderzoek gebruikt mogen worden moet het onderzoeksvoorstel eerst beoordeeld worden door een onafhankelijke commissie, de Medisch Ethische Toetsings Commissie. Als zij akkoord zijn dan pas kan het onderzoek gaan starten.
Anderen kunnen jouw gegevens niet inzien en hier ook geen gebruik van maken voor wetenschappelijk onderzoek.